Lipödem Görülme Sıklığı ve Altta Yatan Nedenler Nelerdir?

Günümüzde halen sağlık çalışanları arasında ve toplumda Lipödem konusunda farkındalık yeterli değildir. Sıklıkla obezite ya da lenfödem ile karıştırılmaktadır. Dolayısıyla gerçekte var olan Lipödem hasta oranı lipödem tanısı konulan hasta oranından oldukça fazladır. Bacaklarda şişlik şikayetiyle başvuran kadınlarda lipödem oranı yaklaşık %11 ila %18 arasında olarak bildirilmiştir. Lipödemin neden oluştuğu konusunda kesin bilimsel kanıtlar olmamakla birlikte altta yatan bazı bozuklukların sorumlu olduğu düşünülmektedir.

1. Lipödem ve genetik alt yapı

Lipödemin genetik kaynaklı olabileceğini bildiren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Lipödem vakalarının %95’inde ailedeki (anne veya baba tarafındaki) bir veya daha fazla kadında az veya çok benzer şikayetler görülmektedir.

 

2. Lipödem ve hormonal etkiler

Lipödem hastalığı genellikle ergenlik çağında ve onu takip eden evrelerde ortaya çıktığı için hormonal bozuklukların da lipödem oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Östrojen hormonunun vücuttaki yağ metabolizmasıyla etkileşimi bilinmektedir. Östrojen hormonu yüksekliğinin bacak ve kol gibi uzuvlarda bulunan cilt altı yağ dokusunun kalınlaşması ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir. Genellikle ergenlik döneminde başladığı gözlenen Lipödem hastalığı gebelik ve menopoz gibi hormonal dengelerin değiştiği dönemlerde alevlenir.

 

3. Damarsal bozukluklar

Net bilimsel kanıtlar olmamakla birlikte kılcal lenf ve kan damarlarında bozukluklar veya meydana gelebilecek hasarlar protein azalmasına ve ödem oluşumuna neden olabilir. Kimi durumlarda ise yağ kök hücrelerinin sayısı beklenmedik şekilde artabilir. Bu durumda vücudun çeşitli bölgelerinde normalden fazla yağ depolanır.

 

4. Lipödemde yağ dokusu bozuklukları

Yağ kök hücrelerinde artış aşırı yağ depolanmasına yol açar. Lipödem’de vücudun alt yarısında aşırı yağlanma ile üst kısma göre orantısız kalınlaşma söz konusudur. Bu kalınlık önce kalça, basen ve uyluktan başlar, ilerleyen evrelerde diz altı bölgesi bileğe kadar etkilenebilmektedir.

 

Lipödem belirtileri, yakınmalar ve görülme sıklıkları nelerdir?

Lipödem her iki bacakta simetrik, orantısız ve ağrılı gelişen yağ depolanmasına yol açar. Lipödem, bacakların kalınlaşmaya başlaması, şekil bozukluğu, kronik ağrı ve bacaklarda dokunma hassasiyeti gelişir. Hareket kısıtlılığına sebep olan lipödem, ağrı ile birlikte yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Lipödem’de yağ depolanması kalça, popo, kasıkla diz eklemi arasında ve diz altı bölgede gelişir. Vücudun alt tarafı, üst kısma göre orantısız bir şekilde daha kalındır. Ayaklarda yağ depolanması görülmez ve ayak bileği düzeyinde normal ve anormal doku keskin bir biçimde ayırt edilebilmektedir. Vücudun alt kısmına kilo almak çok kolayken, bu bölgelerden kilo vermek neredeyse imkânsız hale gelir.

Bacaklarda aşırı hassasiyet, kolay morarma ve cilde bastırmakla hissedilir bir ağrı olur. Cilde dokunulduğunda küçük yumrular şeklinde düzensizlik hissedilir. Hastalarda düzenli bir bacak ağrısı eşlikçidir. Uzun süre ayakta kalmak bacaklarda ödem, ağırlık hissi, yorgunluk ve rahatsızlık yaratır. Sıcak havalarda ve egzersizle şişlik ve ağrılar artar ve bu durum bacakları yukarı kaldırmakla azalmaz. Lipödemde morbit obezite riski artmıştır. Bu bölgelerde biriken yağlar sıkı bir diyet ve düzenli spora dahi dirençlidir. Kalça ve bacaklarda aşırı yağ birikimi hastada eklemlerde ortopedik sorunlar için risk oluşturur. Gelişen tablo hastalarda depresyon, izolasyon, yeme bozuklukları gibi psikolojik sorunlara sebep olabilir.


Lipödem Blog

Please publish modules in offcanvas position.